Navigation Menu+

Hoe hou je als drukkerij de technologische ontwikkelingen bij?

Geplaatst op feb 26, 2015 door in overige hardware

drukkerij ontwikkelingenAls (startende) drukkerij heb je veel verschillende machines nodig om het werk goed te kunnen doen. Denk aan computers, printers, snijmachines, inbind- en lijmmachines en ga zo maar door. De technologische ontwikkelingen rondom deze apparatuur gaat enorm snel. Hoe blijf je als bedrijf bij de tijd als het om de machines gaat?

Kopen of leasen?

Wanneer je de grotere machines die je nodig hebt koopt, dan schrijf je de investeringskosten vaak af in vijf jaar. Dat betekent dat je eigenlijk minimaal vijf jaar vast zit aan het apparaat. Dit kan kostentechnisch wel aantrekkelijk zijn, maar op het gebied van technologie minder gunstig. De technologische ontwikkelingen gaan namelijk heel snel. Zo snel, dat het bijna niet bij te houden is. En natuurlijk wil je als drukkerij gebruik maken van de laatste druktechnieken, printers of andere technologie. Dan is een goede optie om de apparatuur te leasen.

Banken ontwikkelen steeds vaker een leaseconstructie speciaal voor bedrijfsmachines en -materialen[PDF]. Zo’n constructie maakt het voor de ondernemer mogelijk om snel in te springen op marktontwikkelingen zonder in één keer grote investeringen te moeten doen. Bij het leasen van bedrijfsapparatuur leen je het aankoopbedrag van de bank en betaa l je het in een vaste looptijd terug met een vaste rente. Deze leaseconstructies hebben vaak geen looptijd van vijf jaar, maar korter omdat de ontwikkelingen ook sneller gaan.

Restwaarde of eigendom

Wanneer in de leaseovereenkomst wordt overeengekomen dat aan het einde van de looptijd een restwaarde overblijft, dan moet je als ondernemer dat bedrag ineens ophoesten. In deze constructie is het rentepercentage vaak wel lager. Het kan ook zijn dat aan het eind van de leasetermijn het bedrag helemaal is afgelost. Dan is de ondernemer daarna juridisch eigenaar en kan hij zelf beslissen of hij het apparaat verkoopt of behoudt.