Navigation Menu+

De nieuwste druktechniek

Geplaatst op nov 3, 2014 door in Uncategorized

De aloude druktechnieken als hoogdruk, doordruk, diepdruk en vlakdruk worden langzaamaan vervangen door andere druktechnieken. De ontwikkeling van het digitaal drukken gaat heel snel. Zo snel dat er steeds vaker gekozen wordt voor digitale druk i.p.v. het conventionele drukwerk.

Digitale druk

Wanneer men over digitaal drukken praat, gaat het eigenlijk over twee technieken: digitaal printen en drukken op een drukpers met digitaal vervaardigde drukplaten.

Door digitale druk is het drukwerk iets flexibeler dan vroeger. Waar er eerst een drukplaat gemaakt moest worden, kunnen er nu variabelen in de pagina’s aangebracht worden. Digitaal drukwerk is ook in verhouding iets goedkoper dan conventioneel drukwerk. De vaste kosten zijn heel laag, tot bijna niets. De variabele kosten zijn wel iets duurder. Daarom wordt er nog vooral voor de kleinere oplages gekozen voor digitale druk.

Giclee

Als je in een replica koopt van een kunstwerk is deze bijna altijd gedrukt met een inktjetprinter. Zo’n afdruk noemen we een giclee (afgeleid van het Franse woord gicler ‘stralen’ of ‘vernevelen’). Ononderbroken inktstralen brengen kleurlagen aan. Dat kan op verschillende materialen als schilderslinnen, papier of karten en kunststofplaten. Het is mogelijk om met speciale hoogwaardige gepigmenteerde inkt de kleuren van 100 jaar terug nagemaakt kunnen worden. Om een giclee te maken moet er eerst een gedigitaliseerd werk gemaakt worden. Dat kan dus ook voor werken die ontworpen zijn op een beeldscherm en die enkel een digitale versie als origineel heeft.