Navigation Menu+

3 besparingstrucs bij een grote oplage

Geplaatst op aug 15, 2014 door in zakelijk printen

In deze digitale wereld hoeven we door het gebruik van computers in principe een stuk minder te printen, om op deze manier kosten, moeite en bovendien het milieu te sparen. Ondanks deze digitalisering komen er natuurlijk altijd momenten voor dat je niet onder het gebruik van een printapparaat uitkomt. Een paar printjes thuis zijn zo gemaakt, maar hoe kunt u een grote oplage zo efficiënt en goedkoop mogelijk (laten) afdrukken?

Het belang van DPI

Wanneer u een grote oplage of grote afbeelding wilt afdrukken, is het belangrijk dat dit meteen goed gaat. Daarom moet vooraf bepaald worden welke kwaliteit de af te drukken afbeeldingen moeten hebben voor het te dienen doel: een afbeelding op een meterslange banner hoeft minder scherp te zijn dan een foto in een folder. Deze drukkwaliteit wordt bepaald door de resolutie van de afbeelding, of Dots Per Inch (DPI). Hoe hoger de DPI, hoe hoger de afdrukkwaliteit.

245-dpi-720x1016

Voor een optimaal afdrukresultaat op papier wordt 300 DPI aangeraden. Een grote afbeelding, zoals op een spandoek, banner of beurswand, kan tussen de 30 en 150 DPI liggen, afhankelijk van de afstand waarvandaan de afbeelding bekeken wordt. In bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop kunt u gemakkelijk (op voorhand) de DPI-waarde instellen.

Fotoformaten_tabel

De besparingstrucs

Om een grote oplage zo slim mogelijk af te drukken, kunt u op een aantal dingen letten zodat uiteindelijk zo min mogelijk papier en inkt gebruikt wordt.

1.      Print dubbelzijdig

Op de werkvloer kunnen de kopieerapparaten gemakkelijk zo ingesteld worden dat ze automatisch dubbelzijdig printen. Als u thuis een grote oplage print en geen mogelijkheid hebt dit dubbelzijdig te doen, zorg dan dat u de extra exemplaren dubbelzijdig gaat kopiëren.

2.      Verklein

Twee pagina’s per vel papier zijn nog prima te lezen, en hierdoor wordt direct de helft van het papier bespaard. In Word kiest u bij ‘Afdrukken…’ voor de optie ‘2 pagina’s per vel’.

Als dit geen optie is, kunt u altijd de lettergrootte handmatig iets verkleinen, de interlinie zo klein mogelijk maken en de kantlijnen verbreden zodat er zo veel mogelijk tekst op één pagina past.

3.      Controleer

Zoals eerder beschreven, is het bij grote oplages belangrijk dat alles direct goed gaat. Controleer allereerst het document op spelling en lay-out, en check vervolgens of de instellingen op uw computer en op uw printapparaat kloppen (aantal kopieën, afdrukkwaliteit, etc.). Maak vervolgens een proefafdruk en u bent verzekerd van een perfecte, milieuverantwoorde en portemonneevriendelijke oplage.